06 octombrie 2011

Ce este meniul OSD? Partea I

In CCTV, meniul OSD (On Screen Display) reprezinta o modalitate avansata de reglaj a camerelor de supraveghere video, ce permite utilizatorului/instalatorului sa ajusteze un set de filtre digitale si parametri ai imaginii, pentru a customiza semnalul genertat de respectivul echipament in functie de locatia in care aceasta este instalat.
Reglajele OSD reprezinta un progres important in evolutia tehnicii de securitate.
Cateva dintre functiile ce pot fi reglate folosind meniul OSD sunt:

  • Parametri de expunere (Shutter, BLC, DWDR, AGC)
  • Parametri ai imaginii (DNR, Culoare, Contrast, Luminozitate. Mirror, AWB)
  • Comportare in conditii de luminozitate scazuta (D/N, Sense UP, Timpi si praguri de sensibilitate luminoasa)
  • Functii speciale (Zone de Privacy, Detectie de miscare, Titlu camera)
    m10739     Spre deosebire de vechile reglaje ce se efectuau folosind DIP switch-uri, meniu OSD  permite sa reglam si nivelul de intensitate al fiecarui parametru cuantificabil si nu doar activarea sau dezactivarea acestuia.

Accesarea propriuzisa a meniului OSD se face diferit in functie de modelul de camera ales, insa pentru echipamentele noastre cu 1/3” Sharp Gen 5 la 600 de linii TV controlerul este prezent sub forma unui mini joystick waterproof amplasat pe cablul camerei. Joystick-ul permite lansarea meniului OSD prin apasare si navigarea in meniu prin miscarea in sus si in jos. Optiunile sunt schimbate prin miscarea spre dreapta sau spre stanga iar selectia se face tot prin apasarea lui.

Pentru orice termen necunoscut nu ezitati sa accesati Glosarul de termeni tehnici CCTV.

Mai jos am inclus flowchart-ul meniului OSD pentru noile camere de supraveghere video cu senzor CCD Sharp Gen5 la 600 LTV. Vom dicuta in continuare despre fiecare functionalitate in parte.
Click aici sau pe imagine pentru a afisa dimeniunea completa.

osd-MenuFlowchart556H

Optiuni lentila (LENS)

MANUAL – Irisul si expunerea pot fi setate manual
DC –  doar expunerea poate fi setata manual, irisul se regleaza automat in cazul in care lentila este se tip autoiris.
VIDEO – Irisul este reglat automat pe baza analizei cantitatii de lumina ce ajunge la senzor. Viteza shutterului este reglata de asemnea automat.

Optiuni expunere (EXPOSURE)

Acest submeniu permite setarea optiunilor legate de SHUTTER, Luminozitate, AGC si DWDR.

SHUTTER – Diafragma este dispozitivul care controleaza perioada de timp in care lumina este stransa de catre procesorul de imagine. Aceasta optiune din submeniul EXPOSURE permite setarea vitezei diafragmei camerei. Se pot creea doua profile presetate (unul pentru optiunea MANUAL (lentila) si556H-ExposureMenuMockup una pentru optiunea DC).Viteza shutterului poate fi setata in intervalul (1/60 – 1/1000000 secunde) si are inclusiv o optiune anti-flicker FLK, precum si una automata AUTO.

BRIGHTNESS – Luminozitatea imaginii poate fi reglata folosind sliderul vertical.

AGC (Auto Gain Control) – Circuitul AGC ajuta la mentinerea constanta a intensitatii semnalului de iesire al camerei, chiar si cand nivelul luminii se schimba. Altfel spus, ridica intensitatea semnalului la nivelele scazute de lumina si il limiteaza la nivelele crescute. Aceasta optiune are 3 valori presetate LOW, MIDDLE, HIGH sau poate fi dezactivata OFF .

DWDR (Digital Wide Dynamic Range) – Afla ce este DWDR din acest articol. Functia DWDR poate fi dezactivata (OFF), activata (ON) sau reglata cantitativ folosind sliderul.

Voi reveni in cateva zile cu restul acestui post…