22 iunie 2011

Glosar de termeni folositi in CCTV

Aberatie optica - orice deficienta inerenta a unei lentile sau sistem optic. Aberatiile sunt responsabile de imperfectiunile de forma si claritate ale imaginii.

Unghi vizual - unghiul de vizualizare al unei lentile. Poate fi exprimat in dimensiunea diagonalei, orizontalei sau verticalei imaginii. Lentilele cu distantele focale mai mici au un unghi mai larg.

Apertura - deschiderea lentilei care controleaza cantitatea de lumina care ajunge la suprafata dispozitivului de procesare a imaginii. Marimea aperturii este controlata prin ajustarea irisului.

Marime apertura - poarta denumirea de numar F. Valori in variana internationala sunt: F1, F1.4, F2, F2.8, F4, F4.6, F8, F11, F16

Lentila asferica - o lentila ale carei componente au o suprafata non-sferica. Suprafetele nonsferice sunt modelate pentru a reduce aberatiile sferice precum si alte aberatii.

Lentila autoiris - lentilele cu aceasta caracteristica au capacitatea de a compensa variatiile mari ale intensitatii luminii. In mod particular este util la camerele care au nevoie sa compenseze schimbarile de la lumina soarelui la umbre intuneacoase. Circuitul autoirisului este in mod obisnuit legat la un iris motorizat care deschide si inchide in mod fizic irisul lentilei. Inchiderea unui iris in mod fizic protejeaza mai bine camera sa nu fie deteriorata de lumina puternica a soarelui decat utilizarea dispozitivelor electronice care reduc intensitatea semnalului

Intrare de alarma - unele camere si servere video au capacitatea de a accepta intrarile de alarma. Acestea sunt intrari de la senzori standard cum ar fi detectori PIR, contacte pe usi, raze active, etc sau iesiri retransmise de la panoul de alarma a unei centrale de efractie sau panoul de control al accesului.

Nivel lumina ambientala (Ambine Light Level ) - cantatea de lumina de fundal intr-o situatie data.

Semnal analog - cele mai multe camere CCTV, chiar daca contin componenete digitale, produc un semnal analogic standard. Acesta este cand imaginea este reprezentata printr-un nivel de voltaj variabil si sincronizari de frecvente. In Marea Britanie si Europa, standardul pentru semnalul de iesire analog este numit PAL. In SUA standardul este numit NTSC

Format imagine (Aspect Ratio) - raportul intre inaltimea si latimea unei imagini

Automatic Level Control (ALC) - aceasta este o caracteristica a unor camere, care le permite fie sa clarifice detalii in zonele luminoase ale imaginii, sau sa clarifice mai multe detalii in zonele intunecoase, in functie de cum a fost facuta setarea. Aceasta este utila atunci cand perspectiva are o fereastra in spate, prin care intra lumina soarelui si care face camera sa fie mult mai intuneacoasa decat este necesar.

Auto gain control (AGC) - este o caracteristica a multor camere CCTV care ajuta la mentinerea constanta a intensitatii semnalului de iesire, chiar si cand nivelul luminii se schimba. Altfel spus, ridica intensitatea semnalului la nivelele scazute de lumina si il limiteaza la nivelele crescute.

Automatic White Balance (AWB) - caracteristica a unor camere care ajusteaza automat setarile de culoare pentru a mentine calitatea zonelor albe ale imaginii

Back focus - termen folosit pentru a descrie relatia distantei dintre lentila si procesorul de imagine. Aceasta distanta este critica pentru a mentine adancimea corespunzatoare a campului atunci cand variaza distanta focala si intensitatea luminii.

Back light compensation (BLC) - o functie a camerei care compenseaza lumina excesiva indreptata catre camera, din cauza careia, imaginea video din fata luminii nu poate fi observata decat sub forma de silueta inchisa la culoare.

Reglare backfocus - Presupune alinierea lentilei cu dispozitivul de formare a imaginii.

Balanced Signal - Este o metoda de transmitere a semnalelor audio si video printr-o pereche de fire, adesea rasucite in pereche. Trimitand doua semnale egale dar opuse, sistemul reduce interferentele externe si mentine calitatea semnalului

Balun - Vine de la Balanced-Unbalnaced. Este un dispozitiv care face corelatia intre linii echilibrate si linii neechilibrate, de exemplu intre cablul UTP si coaxial

BNC Connector - BNC este un conector stil baioneta pentru cablu coaxial folosit frecvent in instalatiile CCTV

Format senzor - Dimensiunea aproximativa a dispozitivului de captare a imaginii al camerei. Aceasta masuratoare deriva din diagonala chip-ului sau diametrul tubului. In acest moment sunt cinci astfel de formate in industria CCTV: 1”, 2/3”, 1/2”, 1/3” si 1/4"”

Charge Coupled Device (CCD) - Unul din cele doua tipuri principale de dispozitive de processare a imaginii utilizate la camere de supraveghere. Functioneaza prin transformarea energiei luminii in incarcatura electrica.

Lentile C Mount Lens & CS Mount - Sunt 2 tipuri principale de lentile utilizate in CCTV.

Lentilele C-mount au un filet de 17.5 mm. Lentilele CS-mount au un filet de 12.5 mm. De aceea lentilele C-mount au o distanta focala mai mare. CS-mount au devenit folosite pe scara larga deoarece este mai practic pentru multe dintre camerele compacte de azi. Lentilele sunt dotate si cu un adaptor de 5 mm (uneori este numit inel C) care permite unei lentile C mount sa fie montata pe o camera CS.

Cablu coaxial Cablu care are un conductor central, inconjurat de un invelis cu aceeasi axa. Invelisul poate fi facut din diverse materiale inclusiv din fire de cupru sau foita de metal. Exista diverse

standarde pentru tipurile specificate de cablu coaxial. Cablul folosit de regula cu instalatiile CCTV este RG60/6U sau RG59.

Composite Video Un semnal video care combina semnalul de imagine si pulsurile de sincronizare.

Compresie Imaginile video digitale pot fi comprimate prin diverse tehnici. Acestea includ JPEG si JPEG –2000 (pentru imaginile statice) si M-JPEG sau MPEG (pentru imaginile in miscare)

DC Type Auto-iris Lentile auto-iris la care irisul este controlat prin circuitele camerei.

Digital Video Recorder (DVR) Dispozitive ce inregistreaza digital semnalul video. In general se gaseste pe un hard disk in aparat. De aceea mai este si cunoscut ca HDR (hard disk recorder)

Direct Drive (DD) Unele lentile cu autoiris cer un semnal DC de la camera. Aceste lentile sunt cunoscute ca DD.

Depth of field Adancimea campului se refera la intervalul de distante de la camera in care imaginea este bine focalizata. Cu cat apertura lentilei este mai mica, cu atat adancimea campului este mai mare. Totusi mai putina lumina care intra in lentila face ca imaginea sa fie neclara, de aceea camera va trebui sa compenseze prin cresterea captarii luminii. De exemplu cea mai buna (lunga) adancime a campului se va obtine intr-o zi insorita cu o camera cu apertura foarte mica. In acest caz procesorul de imagine primeste o cantitate suficienta de lumina chiar si cu o apertura mica. Cea mai scazuta (scurta) adancime a campului va fi intr-o camera intunecoasa, cu o apertura mare. Pentru a imbunatatii adancimea campului, cea mai buna abordare este cresterea cantitatii de lumina pe subiect, si folosirea unei camere mai sensibile.

Decibel (db) Este o scara logaritmica. In contextul CCTV se refera la voltaj sau la intensitatea semnalului. O crestere de 6db este echivalenta cu dublarea intensitatii semnalului.

Distribution Amplifier Un dispozitiv care accepta o intrare video si o trimite la 2 sau mai multe dispozitive. Este des utilizat atunci cand semnalul trebuie impartit intre un numar crescut de monitoare si dispozitive de inregistrare. 2-3 dispozitive pot fi legate de obicei (dar nu intotdeauna) impartind semnalul printr-un conector tip T, dar pentru mai multe este nevoie de un amplificatoru distribuitor pentru a transmite un semnal de o calitate acceptabila.

Digital Verstatile Disck (DVD) Uneori este numit si Digital Video Disk. Un disc optic de aceeasi dimensiune ca si un CD folosind pentru stocarea datelor in diverse formate, inclusiv video si date computerizate.

Extension tubes - Distantatoare de diverse marimi folosite intre camera si lentila pentru a reduce distanta minima pana la obiect (Minimum Object Distance). Nu se recomanda a se folosi la lentilele cu zoom deoarece pot determina pierderea abilitatii de vizualizare clara.

Electronic Iris (EI) O varianta electronica a autoirisului, Foloseste un semnal electric pentru a simula efectul de deschidere si inchidere a irisului, prin cresterea sau descresterea efectiva a diafragmei camerei.

External Sync Permite unei echipament sa se sincronizeze cu un alt dispozitiv, astfel incat sa se poata alinia sistemului si sa formeze un intreg

F – Apertura/ deschiderea lentile

F-stop Un termen folosit pentru a indica marimea aperturii lentilei. Cu cat F este mai mic cu atat mai

mare este cantitatea de lumina care trece prin lentila.

Field of View (camp vizual) Dimensiunea orizontala si verticala a scenei la o distanta data, a camerei

fata de subiect.

Focal lenght (distanta focala) Distanta dintre centrul lentilei, sau cel de-al doilea punct principal si senzorul de imagine. Lentile cu distanta focala mica au un camp vizual mai mare si zoom mai mic. Lentilele cu distanta focala mai mare au un camp vizual mai ingust si zoom mai mare. Tabelul de mai jos da valori aproximative ale unghiului campului vizual pentru lentile cu diverse distante focale. 30’ este imaginea normala. Lentielele telephoto (cu distanta focala mare) au cele mai inguste unghiuri.

Frame (Cadru) Se refera la o imagine TV intreaga. Semnalul Pal transmite 50 de imagini pe secunda respectiv 25 frame-uri pe secunda

Gama Correction/Corectie Gama O ajustare care asigura ca variantiile semnalului luminos la intrare sa produca o variatie corespunzature a intensitatii luminii la iesire.

Ghost O imagine slaba, in care semnalul primar este slab si permite semnalului secundar sa interfere cu imaginea.

Hunting Un termen industrial folosit pentru a descrie incapacitatea lentilelor cu auto-iris de a se stabiliza in anumite conditii de luminozitate.

Hertz(HZ) Cicluri pe secunda

IRIS - O diafragma mecanica care poate fi controlata manual sau automat pentru a controla apertura lentilei.

Impedance/Impedanta Rezistenta totatala a unui dispozitiv la un flux de curent alternativ. Se masoara in Ohms

Interlacing Semnalul video transmite lini pare si impare alternativ. Acesta este 2:1. Cele 2 tipuri de linii sunt combinate pentru a alcatui fiecare cadru.

Internal Sync Dispozitivele au un cristal intern care furnizeaza frecventa de sincronizare, fara a avea nevoie de un dispozitiv extern ca referinta.

Infra Red (IR) Luminia de frecventa scazuta sub spectrul vizibil. Este deseori folosita pentru supravegherea ascunsa pentru a furniza o sursa de lumina camerelor astfel incat sa se poata inregistra imagini in zone intunecate sau lipsite total de lumina

IP Waterproof Rating (IP66-IP68) Ratele IP sunt masuratori standard BSi pentru cat de rezistent la apa este ceva. Multe camere sunt utilizate in exterior si de aceea trebuie sa prezinte un grad de rezistenta la apa. Detaliile rezultatelor testelor sunt definite de standardul BS EN 60529:1192. Numarul IP are 2 cifre si litere optionale dupa aceste 2 cifre. Acestea au urmatoarele semnificatii:

Prima cifra

0,1,2,3,4,5,6,

Protectie impotriva accesului obiectelor straine

• 0 presupune protectie foarte scazuta

• 6 presupune protectie impotriva accesului prafului sau a unui fir sau cablu

A doua cifra

0,1,2,3,4,5,6,7,8

Protectie impotriva accesului apei :

• 0 presupune protectie aproape nula

• 8 presupune protectie chiar si in cazul imersiei complete si continue in apa

Prima litera

A,B,C,D

• A presupune protectie impotriva accesului cu palma

• B presupune protectie impotriva accesului cu degetul

• C presupune protectie impotriva accesului cu o unealta

• D presupune protectie impotriva accesului cu un cablu (o sarma)

Litere suplimentare

H,M,S,W Vezi BS EN 60529

Pentru mai multe informatii sau pentru o copie a standardului accesati siteul BSi la www.bsiglobal.

com sau www.bsi.org.uk

JPEG Standard pentru compresia imaginilor fixe. Este folosit in sistemele CCTV pentru a comprima

si pastra cadrele individuale. JPEG a fost dezvolat de Joint Photographic Experts Group.

Lens format (format lentila) Dimensiunea aproximativa a unei imagini proiectate de lentila. In cele mai multe cazuri lentilele proiecteaza imagini usor mai mari decat marimea desemnata, pentru a asigura ca procesorul de imagine este complet acoperit. Se recomanda ca lentilele si camerele sa aiba acelasi format. O lentila cu un format mai mare poate fi folosita pe o camera cu un format mai mic, dar invers e nerecomandat.

Level Control (control nivel) Folosit pentru a seta circuitul autoirisului la nivelul imaginii dorit de utilizator. Indreptand potentiometrul catre pozitia HIGH se va deschide irisul si va permite unei cantitati mai mari de lumina sa patrunda prin lentila, indreptand potentiometrul catre LOW se va inchide irisul iar cantiatea de lumina care va traversa lentila va fi mai scazuta.

Liquid Crystal Display (LCD) Tehnologie utilizata pentru display-urile cu ecran plat. Pe langa faptul ca au un volum mai mic si sunt mai usoare, au si avantajul ca folosesc mai putina energie decat ecranele traditionale cu tub catodic.

Line Amplifier (amplificator de linie) Acest dispozitiv transforma un semnal video slab in intrari si iesiri cu o intensitate mult mai mare a aceluiasi semnal. Sunt utile (chiar necesare) cand se transmite semnal video de-a lungul unei linii foarte lungi. Mai este si cunoscut ca video line corrector.

Line Fed Camera Se refera la folosirea unui echipament ce poate sa alimenteze camera si sa preia semnalul video prin acelasi cablu. De obicei presupune existenta unui unitati de codificare la un capat

si a unui decodor la celalalt capat. Aceste unititati combina pentru ca apoi sa desparta semnalul video de cel electric la oricare dintre capetele cablului.

Looping Conectarea unui dispozitiv aditional in paralel cu un cablu video existent, de exemplu cand

se duce acelasi semnal video si la un video recorder la un monitor prin folosirea unei mufe T.

Lux Unitate de masura a cantitatii de lumina care loveste o suprafata. Un lux este egal cu un lumen pe metru patrat. Nu este posibil sa se obtina o buna definire a culorii in conditii scazute de lumina de aceea aceste camere sunt in general monocromatice. Totusi camerele zi/noapte folosesc sisteme electronice care schimba de la color in timpul zilei la monocrom in timpul noptii sau a conditiilor scazute de lumina. Multe camere pentru lumina scazuta sunt si sensibile IR, astfel incat sa poata folosi si lumina IR. Acestea sunt utile mai ales in conditii de luminozitate zero.

Manual iris lens (lentila cu rirs manual) O lentila la care deschiderea irisului se ajusteaza manual. Acest tip de lentile se folosesc in general in conditii de luminozitate constanta.

Minimum object distance(M.O.D.) Cea mai mica distanta la care o lentila poate sa focalizeze un obiect. In general cu cat distanta focala e mai mica cu atat MOD e mai scurta. Aceasta distanta poate fi modificata prin utilizarea de distantiere.

Matrix Switcher Dispozitiv ce permite ca oricare dintre intrarile camerei sa fie comutate la una sau mai multe iesiri video (monitoare, video recordere, etc.)

Mechanichal Focus (Facus manual/mecanic) Reglarea manuala pentru a focaliza o lentila

Monitor Dispozitiv folosit pentru a viziona imaginile video. In mod normal nu au receptoare de frecventa RF (pentru TV). De obicei au intrari video compuse.

Monochrome (monocrom) Imagine alb/negru.

MPEG Standard de compresie pentru imaginile in miscare. A fost dezvoltata de Moving Pictures Experts Group. Este folosita acum la scara larga pentru compresia imaginilor video. Totusi MPEG nu este un singur standard. Exista mai multe standarde cu mai multe utilizari. MPEG-2 este folosti pentru DVD-uri, MPEG-4 a fost dezvoltat pentru aplicatii multimedia web pentru telefonie fixa si mobila.

Multiplexer Dispozitiv care ia intrarile din 2 sau mai multe canale video si le combina intr-un singur

semnal. Adesea se foloseste TDM (time division Multiplexing) care intercaleaza cadre ale fiecarui canal astfel incat sa poata fi separate la final. FDM (frequency division multiplexering) foloseste diferite frecvente pentru a separa semnalul.

Network camera (camera IP) Camera desemnata sa inregistreze imaginile si sa le transimta direct la un calculator din retea sau la o legatura la internet. De obicei acestea nu au si iesire video analogica Imaginile sunt codate direct cu una dintre tehnicile de compresie cum ar fi JPEG, H.264 sau MPEG.

NTSC Semnal TV standard dezvoltat de National Television Standards Committtee in SUA. Europa si Marea Britanie folosesc un standar similar dar diferit ca si componenta de sincronizare si croma numit PAL.

Pinhole Tip de lentila cu apertura foarte mica. De cele mai multe ori utilizate pentru aplicatii secrete deoarece poate fi usor ascunsa in spatele sau in interiorul unui obiect.

Lentile Pre-Pozitionate Sunt lentile create special cu componente mecanice sau electrice suplimentare ce permit legatura la computer. Aceste functii permit lentilelor (prin utilizarea unui mecanism de comanda corespunzator) sa transmita inapoi unitatii de control informatii relevante despre zoom si focus, permitandu-i acesteia sa scaneze rapid o zona preselectata pentru a focaliza la un anumit punct fara interventia unui operator.

PAL Semnal TV standard folosit in Europa si Marea Britanie. Este prescurtarea de la Phase Alternating Line

Pixel Arie individuala pe suprafata unui procesor de imagine, de obicei CCD. Este facut din material fotosensibil care transforma lumina in energie electrica. In contextul unui display un pixel se refera la o arie individuala pe suprafata ecranului care transforma energia electrica in lumina vizibila.

Peak to Peak (P-P) Masurarea voltajului unui semnal intre punctul cel mai negativ si cel mai pozitiv.

Roll Eroare a unei semnal video care se manifesta prin lipsa sincronizarii verticale. Datorita ei imaginea se misca continuu in sus sau in jos.

SECAM Sistem folosit pentru semnalul TV in Franta

SCART Standard folosit in Europa pentru un conector cu 20 de pini folosit pentru semnal video si

audio. Cel mai mult este folosit in dispozitivele TV domestice.

Shutter Diafragma este dispozitivul care controleaza perioada de timp in care lumina este stransa de

catre procesorul de imagine. Camerele vechi foloseau diafragme mecanice. Acum camerele

moderne folosesc componente electronice care indeplinesc aceleasi functii fara a avea parti

mobile.

Signal to Noise Ratio (S/N Ratio – raport semnal/zgomot) Raportul intre intensitatea semnalului si nivelul zgomotului la un semnal video sau audio ce se masoara in decibeli(db).

Termination O rezistenta finala de 75 ohmi folosita pentru a inchide fiecare capat al unei semnal video.

Television Lines (TVL) Este un indicator al marimii rezolutiei unui dispozitiv video. Numere mari presupun rezolutii mari. 420 TVL este considerata o rezolutie medie, 480 TVL sau mai mult este considerat o rezolutie mare.

Video Type Lens/Drive (VDD) O lentila auto-iris cu circuite interne care proceseaza semnalul video si cotroleaza miscarile irisului

Varifocal (Zoom) Tip de lentile care au posibilitatea de a-si schimba distanta focala. Acesta permite ajustarea zoom-ului si a campului camerei. Schimbarea se poate face manual sau automat(zoom motorizat).

Video Motion Detection (Detectie de miscare) Caracteristica care detecteaza miscarea in interiorul unui semnal video. In general este utilizata pentru a declansa inregistrarea imaginilor. Sistemele de detectare a miscarii avansate au posibilitatea de setare a sensibilitatii si a marimii obiectelor care vor declansa sistemul. Acestea permit si ca imaginea sa fie segmentata astfel incat sa se tina cont numai de anumite zone ale acesteia atunci cand se scaneaza pentru detectarea miscarii.

Video Server (Network Video Server) Dispozitiv care accepta intrari de la camere CCTV folosind semnalul video compus PAL. El digitalizeaza semnalul si apoi transmite imaginea in retea, prin internet sau conexiuni GSM. Aparatura moderna are si un senzor de miscare inclus, si poate proteja imaginile in timp ce acestea sunt incarcate pe un server indepartat unde sunt inregistrate.

Wavelets Tehnica de compresie folosita pentru a comprima imaginile intr-un grad crescut fara a le degrada calitatea.

Zoom Lens O lentila ce are capacitatea de a-si schimba distanta focala manual sau prin intermediul unei unitati de control pentru a acoperi o arie mai larga.

Zoom ratio Raportul intre distanta focala initiala (wide) si cea finala (telephoto) a unei lentile zoom. O rata de 10x va mari imaginea wide de 10 ori. Exemple de lentile cu zoom 10x:8mm~80mm, 12mm~120mm

Niciun comentariu: