21 iunie 2011

Detectie si Recunoastere vs.Identificare in CCTV

80% din clientii cu care ne intalnim zi de zi solicita acelasi lucru “…un sistem de supraveghere care sa acopere perimetrul in proportie de 100% si sa permita identificarea persoanelor si a numarul de inmatriculare al autovehiculelor din perimetru…”.
Stiu ca am mai atins sumar problema asta intr-un post mai vechi dar voi incerca sa incerc sa explic cat mai temeinic algoritmii de proiectare ai unui sistem de supraveghere video.

Inca de la inceput trebuie sa precizam ca fiecare camera de supraveghere inclus intr-un sistem CCTV are un rol precis. Exista 3 tipuri principale de functii pe care le poate indeplini o camera:

  • Detectie – Suprevegherea de detectie se utilizeaza in general atunci cand securizam perimetre. De la o camera ce are functie de detectie primi informatii de genul (In perimetru estic exista miscare intr-o zona in care la momentul asta nu ar trebui sa fie nimeni). De cele mai multe ori putem face distinctia intre o masina si o persoana insa nu putem oferi mai multe informatii.
  • Recunoastere – Acest tip de supraveghere este cel mai des intalnit si se foloseste atat la interior cat si in zone exterioare. In supravegherea de recunoastere putem aduna informatii mult mai detaliate decat in supravegherea de detectie (sexul, imbracamintea unei persoane, marca unei masini, culoarea etc.), insa nu putem identifica cu certitudine subiectul.
  • Identificare – Ultimul tip de supraveghere si cel mai costisitor dar care ofera si cele mai multe si utile informatii este identificarea.

Problema care se pune in general atunci cand potentialii clienti vin cu o cerinta asemanatoare celei distanta-focalaenuntate mai sus este in general legata de bugetul alocat, pentru ca desiidentificarea la nivelul intregului perimetru monitorizat este posibila, costurile de implementare sunt extrem de mari.

Inainte de a discuta despre o solutie la aceasta problema trebuie facute cateva consideratii teoretice.
Rezolutia unei camere de supraveghere fie ea analogica masurata in Linii TV (LTV/TVL) sau digitala masurata in pixeli efectivi este o marime ce ramane constanta. Raportarea unor rezolutii diferite pentru aceeasi camera (spre exemplu 650LTV color/ 700 LTV monocrom) este un procedeu de marketing fuindamentat pe calcule incorecte similar cu raportarea unor iluminari minime de 0,0001 Lux spre exemplu.
Pornind de la premisa ca rezolutia camerei ramane constanta, singurele lucruri pe care le putem modifica sunt deschiderea care variaza invers proportional cu un parametru denumit distanta focala a lentilei si distanta la care se afla subiectul.

Lentilele si pozitionarea camerei joaca astfel un rol foarte important in definirea rolului echipamentului in cadrul sistemului de supraveghere.
Folosirea unei lentile cu distanta focala mai mare aproprie subiectul si micsoreaza unghiul de deschidere asa cum poate fi observat si in tabelul de mai jos.

unghi

Revenind la discutia noastra initiala solutia optima este combinarea celor 3 tipuri de supraveghere in sistem. Optati pentru identificare doar la nivelul cailor de acces posibile sau la nivelul obiectivelor de importanta deosebita. In restul perimetrului monitorizat o supraveghere de recunoastere este suficienta.

Trebuie retinut faptul ca supravegherea de identificare este strans legata de modelul de camera si de obiectivul ales. Este adevarat ca o camera de inalta rezolutie va oferi imagini de calitate mai buna, insa pentru identificare rezolutia joaca un rol secundar.

In practica supraveghere video de identificare se imparte in patru categorii:

  1. Facial Recognition (Identificare faciala) – Identificarea faciala este cea mai usoara, putand fi realizata cu orice tip de camera, atat timp cat obiectivul camerei este corect ales. In general se poate vorbi despre identificare faciala atunci cand fata subiectului compune cel putin 25% – 30% din imagine in cazul in care inregistrarea se face la rezolutie D1 704x576.
  2. License Plate Recognition (Identificare numar de inamtriculare auto) Identificarea numarului de inmatriculare al unui autovehicul exclude din start camere cu leduri infrarosii. Suprafata placutei de inmatriculare este acoperita cu o vopsea  hiper reflectorizanta ce are ca efect supraexpunerea zonei respective in cazul in care este xpusa iluminarii puternice IR. De asemenea pentru recunoastere numere  se recomanda folosirea de camere cu functie eclipse, care elimina lumina farurilor.
  3. Currency Exchange Monitoring (Identificare schimburi oimg_GC04327668_CA04327724monetare, de multe ori combinate cu functionalitati de integrare POS). Se realizeaza in general cu camere de tip box si necesita DVR-uri capabile sa primeasca date de la POS pe interfata RS 485/ RS 232. Ca si setari de imagine se va folosi suprasaturarea culorilor si imbunatatirea contrastului.
  4. Casino Surveillance (Identificarea aspectelor legate de jocurile din cazinouri) In general se folosesc camere cu profile optimizate pentru redare culoare (pana la denaturare uneori) si imbunatatire contrast> cateva exemple puteti gasi la adresa asta.

Niciun comentariu: