24 noiembrie 2007

Ce este un sistem de supraveghere video

Ce este un sistem de supraveghere video?

Sistemul de supraveghere video (sau CCTV – closed circuit television ) este un sistem de televiziune care opereaza in bucla inchisa. Fata de televiziunea publica care este disponibila oricarui individ care are un receptor TV, imaginile obtinute de sistemul de supraveghere video sunt disponibile numai acelora conectati in bucla ce au drepturi de acces. Primul sistem de supraveghere video CCTV a fost utilizat in 1950 si de atunci a devenit un element esential in orice sistem de securitate profesional.

Practic cel mai simplu sistem de supraveghere video este format dintr-o camera conectata la un monitor. Sistemele CCTV mai complexe includ un numar mare de camere dispozitive de control, dispozitive de inregistrare si vizualizare mult mai avansate. Desi echipamentele care compun un sistem de supraveghere video sunt dintre cele mai diverse la baza principiul de functionare este acelasi.

Fiecare element este format la randul lui dintr-un ansamblu de elemente foarte importante pe care le voi enumera succint revenind cu explictii mai detaliate pe parcursul acestui manual.

1. Dispozitive de preluare imagine – in general reprezentante de camere de supraveghere video (analogice sau digitale), obiective, motoare pan/tilt ce permit miscarea pe verticala sau orizontala a camerei, surse de alimentare etc.

2. Mediul de transmitere a semnalului video are de asemenea 2 componente importante:

a. O componenta fizica ( cabluri atat de semnal cat si de control, amplificatoare de semnal etc.) – apare atat in sistemele de supraveghere analogice cat si in cele digitale

b. O componenta software ce apare doar in sistemele de supraveghere video digitale sau mixte. Aceasta componenta este constituita din protocoalele de transport ale informatiei intre camera si dispozitivul/dispozitivele de inregistrare/vizualizare in cazul camerelor IP sau intre dispozitivul de inregistrare cu posibilitati de streaming IP si eventualii clienti cu acces re mote in bucla. Cea mai cunoscuta si des intalnita componenta este protocolul de transport TCP/IP urmata indeaproape de protocoale cum ar fi hypertext HTTP sau transport fisiere FTP. Desi aceste elemente sunt relativ independente ele sunt gasite in verisuni mixte interactionand unele cu altele.

3. Dispozitivele de inregistrare/control/procesare/vizualizare includ totalitatea echipamentelor la care are acces utilizatorul

a. DVR-uri stand alone sau placi de captura instalate pe un sau mai multe servere de supraveghere video

b. Softul ce permite inregistrarea/redarea imaginilor

c. Dispozitive de multiplexare

d. Dispozitive de contro echipamente PTZ ( pan tilt zoom)

e. Monitoare de supraveghere

Niciun comentariu: