03 iulie 2011

Componentele unui sistem de supraveghere video

Un sistem de supraveghere video are 4 componente principale care functioneaza interdependent. Desi unii au tendinta de a grada importanta acestora va asiguram ca fiecare element este extrem de important deoarece neglijarea unuia dintre ele reduce eficienta intregului sistem.
cctv-camera[1]Pentru a intelege mai bine interdependenta elementelor sistemului ganditi-va ca viteza cu care se circula pe un drum cu o singura banda pe sens (presupunem ca depasirea e imposibila) este data de viteza celui mai lent automobil din coloana.
Implicit chiar daca aveti camere de rezolutie mare si calitate foarte buna, acestea se vor dovedi inutile in cazul in care inregistratorul digital nu e capabil sa stocheze imagini de inalta calitate sau la o rezolutie mai mare sau cel putin egala cu cea a camerei.
Cele patru componente ale sistemelor de supraveghere sunt urmatoarele:
a. Dispozitive de preluare imagine (camere CCTV)
b. Mediul de transmitere (cabluri, amplificatoare de semnal, protocoale digitale)
c. Dispozitive de inregistrare / vizualizare (videorecorder timelapse, digital video recorder stationar, placa de captura, monitoare analogice sau digitale)
d. Echipamente de procesare si control (procesoare de semnal, tastaturi de control, dispozitive de intrare)
Fiecare element este format la randul lui dintr-un ansamblu de componente foarte importante pe care le voi enumera succint revenind cu explictii mai detaliate pe parcursul acestui manual.
1. Dispozitivele de preluare imagine –reprezentante in general de camerele de supraveghere video (analogice, digitale sau IP), obiective, motoare pan/tilt ce permit miscarea pe verticala sau orizontala a camerei, echipamente de codare semnal, surse de alimentare etc. Acesta veriga este responsabila de preluarea imaginii si transformarea ei in impuls electric (in cazul sistemlor analogice sau mixte, sau pachet de informatie (biti) in cazul sistemelor IP).
2. Mediul de transmitere a semnalului video include totalitatea mijloacelor de transmisie a semnalului video si are 2 componente de baza:
a. O componenta fizica (cabluri atat de semnal si de control, amplificatoare, izolatoare etc.) – apare atat in sistemele de supraveghere analogice, cat si in cele IP
b. O componenta software ce apare doar in sistemele de supraveghere video digitale, IP sau mixte. Aceasta componenta este constituita din protocoalele de transport ale informatiei intre camera si dispozitivul/dispozitivele de inregistrare/vizualizare in cazul camerelor IP sau intre dispozitivul de inregistrare cu posibilitati de streaming IP si eventualii clienti cu acces remote in bucla. Cea mai cunoscuta si des intalnita componenta este protocolul de transport TCP/IP urmata indeaproape de protocoale cum ar fi hypertext HTTP sau transport fisiere FTP. Desi aceste elemente sunt relativ
independente ele sunt gasite in versiuni mixte interactionand unele cu altele.
3. Dispozitivele de inregistrare/vizualizare includ totalitatea echipamentelor cu care interactioneaza utilizatorul:
a. DVR-uri stand alone sau placi de captura instalate pe unul sau mai multe servere de supraveghere video
b. Softul ce permite inregistrarea/redarea imaginilor
c. Dispozitive de multiplexare
d. Monitoare de supraveghere
4. Echipamentele de procesare si control – sunt prezente in general in sistemele de supraveghere avansate si permit analiza imaginilor si controlul sistemului. In ceea ce priveste partea de control cele mai cunoscute sunt controlerele Pan/Tilt/Zoom ce se prezinta sub forma de tastatura, telecomanda sau mouse (la unele modele de DVR-uri). Partea de analiza si procesare poate fi realizata hardware sau software si permite realizarea de operatiuni pe imaginile live sau inregistrate ( De exemplu numararea automata a celor ce trec printr-o usa sau urmarirea automata pe camere a unui obiect considerat suspect).

Un comentariu:

Camere supraveghere spunea...

Foarte interesant articolul.