11 martie 2008

Supraveghere video - cumpara in cunostinta de cauza

Achizitia unui sistem de supraveghere video este de multe ori o problema tratata cu prea multa usurinta de catre utilizatorii finali. Deciziile legate de o astfel de achizitie se fac avand ca principal criteriu pretul cel mai scazut si comparatii intre date mai mult sau mai putin fictive prezentate de furnizorii de echipamente. Sfatuim ca orice potential client interesat de achizitionarea unui astfel de sistem CCTV sa citeasca mai intai cu atentie acest articol. NU dorim ca prin el sa facem lobby pentru produsele distribuite de noi ci mai curand sa oferim o alta perspectiva asupra acestui domeniu, una mult mai informata zicem noi.

In ultimii 2-3 ani piata romneasca de profil a fost inundata de oferte care mai de care mai atractive iar preturile au scazut foarte mult, transformand un produs care pana nu demult era disponibil doar marilor corporatii intr-unul accesibil pana si persoanelor fizice. Oferta de produse dupa cum ziceam este foarte variata si este nevoie de cunostinte temeinice pentru a alege intre diversele variante existente pe piata. In acelasi timp concurenta acerba de pe piata echipamentelor de supraveghere video a adus cu sine produse de calitate indoielnica la preturi foarte tentante. Un alt fenomen care caracterizeaza oferta pe piata este umflarea specificatiilor tehnice ale produselor. Nu putini sunt cei care in incercarea disperata de a atrage cat mai multi clienti au adaugat produselor specificatii umflate.

Recent am observat oferta unui astfel de furnizor care se lauda cu camere de supraveghere ce aveau rezolutii pornind de la 480 LTV. Din pacate lacunele tehnice i-au determinat ca pana si camerele cu senzor CMOS de duzina de 1/3" si 1/4" care prin constructie nu pot depasi 380 LTV sa intre in aceeasi categorie. O alta variabila din specificatiile tehnice foarte umflata este iluminarea minima. Iluminarea reprezinta cantitatea de lumina care atinge un obiect aflat la o anumita distanta fata de o sursa de lumina.

Prin definitie 1 lux reprezinta nivelul de iluminare creat de o sursa luminoasa cu intensitate de 1 Candela asupra unui obiect aflat la 1 metru distanta.

Este unanim acceptat ca o lumanare ofera o lumina cu intensitate aproximativa de un candela. Formula de alcul pentru iluminarea intr-un punct ete urmatoarea:

Iluminare intr-un punct = intensitate luminoasa (cd) / distanta2(m2)

implicit

1Lux =1cd/1m2

Prin urmare o camera cu iluminare de 1Lux trebuie sa distinga o carte de exemplu aflata la o distanta de 1m fata de o lumanare aprinsa. Sa privim totusi specificatiile tehnice ale camerelor aflate in ofertele furnizorilor interni. Am observat specificatii de genul iluminare minima 0,01 lux sau 0,001 lux la camere fara zoom optic. Aceste specificatii ar implica urmatoarele calcule

0,01 lux = 1cd/102m2 implicit

0,001 lux = 1cd/31,62m2

Prin urmare aceste minuni ale tehnicii vad obiecte pe timp de noapte iluminate doar de o lumanare plasata la 10 si respectiv 31,6 m distanta. Problema mare ar fi ca de cele mai multe ori aceste specificatii tehnice fictive cantaresc destul de mult in achizitiile de echipamente asa ca am decis totusi sa nu ne rezumam doar la partea teoretica si sa testam in practica. Pentru ca metodele de testare sa nu para foarte rudimentare pe langa testele standard am folosit si un echipament de masurare produs de Elbex (EWM40) trei iluminatoare cu lumina alba si in spectru IR cu intensitate luminoasa controlabila (ESB40, EIL40-W si EIRR40-850) si un display de test. Echipamentele testate in numar de 17 au fost cumparate de la 4 dintre furnizorii de echipamente de supraveghere cu pretentii din Bucuresti. Din respect pentru respectivii importatori nu le vom dezvalui numele si nici codurile produselor testate. Pentru a nu va plictisi nu vom intra in detalii nici macar in ceea ce priveste testele propriuzise. Totusi va vom prezenta o sinteza a rezultatelor testelor.

Din totalul de 17 modele testate

  • 1 buc a corespuns din punct de vedere a iluminarii minime - 0,1 lux; restul echipamentelor cu iluminari minime declarate intre 0,1 lux si 0,0001 lux au obtinut rezultate dupa cum urmeaza 6 buc - 0,8 lux, 3 buc. - 1 lux, 5 buc. - 1,5 -2 lux, 2buc - peste 3 lux;
  • 3 buc au corespuns din punct de vedere al rezolutiei (LTV) - restul fiind fie la 420LTV cu rezolutie declarata de 480 fie sub 400 LTV cu rezolutie declarat de 420 LTV ;
  • am avut surpriza de a descoperi o camera cu senzor CMOS vanduta ca si camera CCD, cu toate ca pe laterala placutei pe care era montat senzorul era clar inscriptionat "1/3" CMOS Sensor board" iar un cunoscatoar ar putea recunoaste foarte usor un astfel de senzor chiar fara o astfel de inscriptie.
  • 6 buc. au corespuns din punct de vedere al S/N Ratio (o marime foarte importanta in supraveghere video) - in general cu marimi de 47-48 db. Restul - parte dintre care aveau valori declarate de peste 50 de db au avut rezultate sub 48db.
  • nici o bucata nu a corespuns din punct de vedere al consumului declarat unele avand depasiri de peste 100% fata de specificatii
Trebuie sa recunosc pentru a nu fi partinitor ca toate produsele testate au fost alese dintre acelea dubios de ieftine in raport cu specificatiile declarate. Considerand ca rezultatele obtinute sunt edificatoare va sfatuim ca inainte de orice achizitie de produse CCTV sa consultati documentatia v-o punem la dispozitie gratuit in seciunea de tutoriale a siteului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Extraordinar...eu lucrez in domeniu dar nu am stat niciodata sa gandesc asa ceva. Totusi chiar asa e. Felicitari

Unknown spunea...

Felicitari !
Cu stima,
D. Braehmer
www.vcvideo.ro