24 noiembrie 2007

Senzorul CMOS vs. Senzorul CCD

Senzorul unei camere de supraveghere este componenta care preia informatia luminoasa focalizata de obiectivul camerei si o transforma in impulsuri electrice. Un mod simplificat de a privi structura unui senzor este sa ne gandim la el ca la o matrice bidimensionala cu cateva milioane de celule fotosensibile. Fiecare celula preia un pixel de informatie luminoasa.

In lume exista doua tipuri de senzori folositi care s-au impus definitiv. Este vorba despre ultracunoscutul CCD (charge coupled device) si mai noul sau rival CMOS (complementary metal oxide semiconductor).

O intrebare de genul care tip de senzor este mai bun nu isi poate gasi un raspuns clar. Exista prea multe variabile de luat in calcul de la producatorul si modelul senzorului si pana la camera in care acesta este incorporat. Si cum raspunsul direct la o astfel de intrebare nu este posibil va vom da cateva detalii despre fiecare senzor in parte.

Senzorul CCD (charge coupled device) este primul senzor de acest tip aparut pe piata. Evident mai scump decat mai recentul CMOS acesta este produs in lume doar de cativa mari producatori ( Sony, Sharp, LG, Interline) intrucat procesul tehnologic de constructie este foarte costisitor. Caracteristica acestui senzor este ca informatia luminoasa transformata in impulsuri electrice este transferata pe suprafata senzorului si citita la coltul cel mai apropiat. Un dispozitiv ADC (analog to digital converter) transforma apoi informatia analoga a fiecarui pixel intr-o valoare digitala prin masurarea intensitatii sarcinii. Rezultatul acestui proces este o imagine foarte precisa cu un nivel scazut de noise ( zgomot) si o rezolutie mare care creste direct proportional cu marimea senzorului. Un alt avantaj al senzorilor CCD ar fi vechimea in “bransa” le confera o maturitate mai mare fata de omologul sau CMOS.

Senzorul CMOS (complementary metal oxide semiconductor) este mai nou aparut decat CCD. Daca la inceput el s-a dorit doar ca o varianta de reducere a costurilor si a insemnat si o reducere calitativa a imaginii ulterior el a devenit un concurent serios predecesorului lui. Spre deosebire de acesta CMOS-ul are pentru fiecare pixel (fotodioda) cativa tranzistori miniaturizati care amplifica si convertesc semnalul din analog in digital si transfera informatia prin legaturi mult mai conventionale (conductori). Semnalul generat de senzorul CMOS este digital deci nu are nevoie de dispozitive ADC. Marele dezavantaj vine din faptul ca fotonii din care este alcatuita lumina care bombardeaza senzorul lovesc nu doar fotodiodele ci si tranzistorii incorporati fapt ce scade sensibilitatea luminoasa a senzorului. Un avantaj al senzorului CMOS ar fi ca are un consum de energie cam de 100 de ori mai mic decat al unui senzor CCD ceea ce il face ideal pentru camerele foto digitale.

Astfel pentru a rezuma cele spuse mai sus:

a. Senzorul CCD este mai sensibil decat senzorul CMOS ( creeaza o imagine mai buna in conditii de iluminare mai scazuta)

b. Senzorul CCD creeaza o imagine cu mult mai putin noise fata de senzorul CMOS

c. Senzorul CMOS consuma de 100 de ori mai putina energie decat un senzor CCD

d. Senzorul CMOS costa mult mai putin in comparatie cu senzorul CCD deoarece poate fi produs in masa

e. Ambii senzori pot avea rezolutii foarte mari ( Ex Samsung a introdus in aceasta vara un nou tip de senzor CMOS cu rezolutie nativa de 8,3 Megapixeli)

f. Desi ambii senzori pot fi folositi cu succes in camerele CCTV ( iar pentru cei ce ma vor contrazice ii invit sa viziteze siteul Dallmeier Electronic Gmbh firma ce produce doar camere CCTV high end cu senzorI CMOS si cu toate facilitatile unui senor CCD folosind o tehnologie de procesare Cam_inPIX) la nivelul de camere entry level sau medium level vom prefera totusi senzorii CCD.

Ca idee majoritatea senzorilor de imagine CMOS de la camerele ieftine existente la noi pe piata sunt low quality si prin urmare recomandam clientilor sa mearga pe solutii CCD

2 comentarii:

Anonim spunea...

si totusi ce parere aveti despre camerele de la mobotix care au numai senzori cmos de 3Mpxl ? Orice ati spune calitatea acestor camere este net superioara celor ccd avand si versiuni cu doua obiective unul de zi si unul de noapte fiecare cu sensibilitatea adecvata fiecarui mediu de lumina

Lucian Maftei spunea...

Sunt de acord cu dumneavoastra.... Mobotix a reusit sa implemneteze cu succes senzori CMOS. Singura problema este costul camerelor (ce ar permite achizitionarea de 10-15 camere analogice cu CCD).
In articol am mentionat ca este corba despre camere ieftine cu senzor CMOS (nu despre orice tip de camera). In general cand folosesti un senzor CMOS de calitate si cu dimensiuni de 1/2" sau 1" se obtin rezultate foarte bune. Nu credeti ca Mobotix este singurul producator care a dat rezultate bune folosind senzori CMOS high end, Arecont Vision este un alt exemplu.
Singura problema este cea a pretului.