24 noiembrie 2007

Dimensiunea si modelul senzorului de imagine

Camerele de supraveghere video utilizate in CCTV sunt echipate in general cu senzori de imagine proiectati pentru piata de consumer pentru camcorder (exista si exceptii si astea de obicei sunt mai scumpe). La origine, camerele aveau senzorii de imagine de marimea unui dreptunghi cu diagoanala de ½ inch, dar tendinta de miniaturizare a condus la dezvoltarea senzoriilor de 1/3” inch si mai nou chiar de ¼ inch. Cu cat un senzor este mai mare ( implicit 2/3” > ½” >1/3” >1/4” ) cu atat sensibilitatea luminoasa si rezolutia creste intrucat cantitatea de informatii luminoasa captata este direct proportionala cu suprafata senzorului.

Piata camerelor de supraveghere cu senzor de 1/3” s-a dezvoltat puternic in ultimii ani cu performante din ce in ce mai apropiate de cele ale fratilor mai mari (si mai scumpi). Chip-urile de ¼” sunt relativ recente si sunt larg utilizate pe piata camerelor consumer. Dezvoltarea lor pe piata CCTV se datoreaza in special pretului mult mai mic decat al celor de 1/3”.

Ca regula generala camerele de ¼’ (vezi si board cameras) au un cost mai mic decat al surorilor mai mari dar si performante pe masura. In principiu marele dezavantaj al camerelor cu senzor de ¼” este imaginea mai slaba in conditii de iluminare scazuta.

Camerele de supraveghere video de 1/3” sunt camere cu performante medii si constituie esalonul cel mai mare de camere care se instaleaza astazi pe piata.

Senzori CCD Sony vs. Sharp vs. Interline vs. LG

Din nou o intrebare foarte grea . In general e o chestiune de apreciere pur subiectiva. Din experienta proprie am vazut insa ca un senzor Sony creeaza o imagine mai smooth in timp ce un senzor Sharp genereaza imagini cu muchii mai ascutite mai taioase, mai colturoase.

Sunt sigur ca nu am reusit sa va lamuresc deloc dar adevarul este ca avem clienti care considera mai calitative camerele cu CCD Sharp decat cele cu CCD Sony.

Daca ar fi sa fac o gradare a senzorilor in functie de preferintele proprii ordinea ar fi umratoarea:

  1. Sony ExView – net superior oricarui alt senzor dar si foarte scump. Snsibilitate luminoasa foarte mare, imagine color cu putin noise chiar si in conditii de iluminare scazuta
  2. Sony Super HAD (Cam cel mai bun raport calitate pret pe gama medium user)
  3. Sharp (foarte ok – daca e nevoie de iluminare scazuta neaparat cu leduri IR la ¼”)
  4. Interline – rezultate bune doar pe camerele brand BOSCH
  5. LG ( foarte bun la camere alb negru)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Recunosc ca nu am timp sa deschid calculatorul si sa navighez pe internet,dar mi-ati lasat o impresie foarte buna despre comentariile dumneavostra.... Sunt destul de bine documentate, si din punct de vedere tehnic sunt explicate pe intelesul tuturor, chiar si pentru cei care nu au nici o legatura cu domeniul electronicii. Mi-as dori sa vad mai multi directori de firme specializate,in distribuirea echipamentelor de securitate sau licentiate in domeniul proiectarii, instalarii si intretinerii sistemelor tehnice de alarmare la efractie care sa stie ce anume ofera spre vanzare si sa aleaga cu adevarat solutia tehnica optima pentru asigurarea securitatii unui obiectiv si implementarea echipamentelor adecvate.
contact e-mail
cernat.liviu@yahoo.com

Anonim spunea...

Felicitari pentru modul de descriere a problemelor pe care le implica o supraveghere video. Si de asemena felicitari pentru "mustrarea" consumatorilor pusi pe cumparat uitindu-se doar la pret si la carcasa.

Am ajuns pe pagina dv cautind oferte de camere de supraveghere pentru a monitoriza video si poate si audio o sala de clasa, de la distanta, prin internet, prin acces concurent bazat pe nume si parole, de catre parintii elevilor ce sunt in acea clasa.

Categoric va voi suna pentru recomandari si achizitie.

Anonim spunea...

Sunt foarte placut impresionata atat de descrierile dvs competente dar si de aprecierile de nivel ale celorlalti comentatori.
Sunt directorul unei companii si caut un sistem potrivit de supraveghere video antiefractie pentru magazine cu o suprafata intre 500 si 1000 m². Dealtfel caut nu numai sistemul dar si montajul, intretinerea si garantia. Ma puteti consilia in acest sens? carmenidri@yahoo.de